• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Marţi, 28.10.2014, 17:55 Economic
cotidian
1941
A fost lansat primul sistem de irigare modern din Republica Moldova
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Republica Moldova are, începând de azi, primul sistem de irigare modernizat. Acesta este amplasat în raionul Criuleni, iar pentru reconstrucţia şi reabilitarea acestuia, Programul Compact a alocat aproape cinci milioane de dolari.
Sistemul de irigare Criuleni, construit în anii 80 ai secolului trecut, cuprinde o suprafaţă de circa 800 de hectare. Până la reconstrucţie, sistemul funcţiona parţial. Începând de azi, aproape o mie de fermieri, membri ai Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din raionul Criuleni vor aveea acces nelimitat la apă. 
 
Nicolae Mardare, manager proiect: «Există o contabilizare mai bună a consumului de apă prin instalarea în contor la ieşirea din staţie şi prin utilizarea echipamentelor care sunt, inclusiv pompele, nu vor fi ca celelelate pompe înainte, care vor merge la capacitate maximă. În funcţie de necesarul de apă din retea se va funcţiona cu o singură pompă sau cu două».
 
Sistemele de pompare sunt coordonate automatizat, prin intermediul unui laptop. La sursa de apă se pot conecta şi alţi fermieri. Aşa au făcut şi trei proprietari de livezi. Pentru a se conecta la sursa de apă, aceştia au investit circa un milion de lei, bani pe care speră să-i recupereze timp de cinci ani.
 
Petru Balan, fermier, Criuleni : «Irigarea permite cam de două ori, în cel mai bun caz de trei ori mai mare roada de a avea şi asta e viitorul. De asemenea, putem planifica când nu e roadă, aşteptăm de la Dumnezeu, o să fie ploaie, nu o să fie. Însă, având irigare, noi singuri planificăm, dirijăm cu activitatea, cu profitul».    
 
Mihai Cojocaru, fermier, Criuleni : «Aici e o livadă super intensivă, cu 1.100 de pomi la hectar, forma, vedeţi e făcută, va creşte cireşul nu mai înalt de doi metri şi jumătate, toată recoltarea se va face de pe sol, fără scări».  

Primii care au pornit sistemul de irigare a fost premierul Iurie Leancă, alături de ambasadorul SUA în Moldova, William Moser.
 
 
William Moser, ambasadorul SUA în RM: «Suntem încrezuţi că fermierii din Moldova sunt capabili să facă faţă provocărilor atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa internaţională. Aceasta este o contribuţie a SUA pentru viitorul prosper al agriculturii din Moldova».
 
Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova: «Eu aş ruga fermierii, fiindcă domnul ambasador tot a vorbit despre creşterea competitivităţii produselor moldoveneşti, hai să ne luăm angajamentul în doi-trei ani, produsele astea să ajungă pe piaţa americană. Atunci vom putea asigura că investiţia se merită deplin».
 
Lucrările au fost efectuate de un consorţiu de companii din România. În cadrul programului Compact, sunt în proces de modernizare cinci sisteme de irigare din ţară.