• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Luni, 14.07.2014, 17:55 Economic
cotidian
492
ONG-urile din Moldova ar putea fi finanţate parţial de contribuabili
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Organizaţiile neguvernamentale din Moldova ar putea fi finanţate, parţial, de contribuabili. Parlamentarii au revenit la proiectul de lege aprobat la începutul anului, dar declarat, ulterior, neconstituţional de Curtea Constituţională. Un grup de lucru instituit în cadrul Comisiei Economie a dezbătut azi principalele prevederi ale documentului.
Proiectul de lege prevede că moldovenii vor avea dreptul să direcţioneze o sumă de până la doi la sută din impozitul pe venit nu în Bugetul de Stat, ci pentru finanţarea ONG-urilor sau a cultelor religioase. În context, reprezentanţii societăţii civile au insistat ca şi cultele să deţină statut de interes public, pentru a fi obligate să publice rapoarte financiare.
 
Sergiu Ostaf, preşedinte Consiliul naţional pentru participare: «Şi cultele religioase şi părţi comunitare ale acestora să aibă acelaşi statut de interes public».
 
Veaceslav Ioniţă, preşedinte, Comisia economie, buget şi finanţe : «Ei însăşi prin faptul că sunt înregistraţi, ei deja sunt».
 
Sergiu Ostaf, preşedinte Consiliul naţional pentru participare: «Şi organizaţiile guvernamentale la fel, dar ei de exemplu, în momentul în care nu vor avea statut public şi nu va fi cerinţa asta, nu vor face publice rapoartele lor financiare şi ei trebuie să obţină statut public». 
 
Valeriu Ghileţchi, deputat PLDM  : «Cultele astăzi sunt supuse exact aceloraşi control ca şi organizaţiile obşteşti. Nu este nicio deosebire. Pur şi simplu, dumneavoastră aveţi o percepţie eronată despre asta».
 
Membrii grupului de lucru au decis ca legea să fie aprobată în redacţia actuală, iar la acest capitol se va reveni mai târziu. Comisia parlamentară de profil va examina în această săptămână proiectul, iar Parlamentul urmează să-l aprobe la una din şedinţe. Sunt trei modalităţi prin care contribuabilii pot direcţiona banii în contul unui ONG sau cult, direct în declaraţia pe venit, care urmează a fi adaptată, prin transfer bancar sau prin intermediul patronului. Guvernul urmează să aprobe lista ONG-urilor şi cultelor.
 
Veaceslav Ioniţă, preşedinte, Comisia economie, buget şi finanţe : «Este o implicare activa a societăţii în viaţa comunităţii şi omul, atunci când dă banii, fie la o organizaţie neguvernamentală,  fie la un cult religios, fără să vrea, omul se ataşează de ceea ce face şi în această organizaţie, omul fără să vrea începe să ştie ce face organizaţia şi omul devine social activ».
 
Sergiu Ostaf, preşedinte, Consiliul naţional pentru participare: «Aceste sume pot fi utilizate doar pentru a crea un beneficiu direct cetăţenilor. Pentru prestarea unor servicii în centre de plasament, pentru a promova nişte campanii, cum ar fi spre exemplu de salubrizare. Nu pentru procurori de oficii, de edificii sau pentru cumpărarea unor active, imobile».
 
Dacă proiectul va fi votat de parlamentari, prevederile urmează să intre în vigoare anul viitor. Menţionăm că în ianuarie 2014, deputaţii au aprobat un proiect de lege similar, însă o lună mai târziu, Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţionale modificările legislative,  pe motiv că ar fi lipsit avizul Guvernului. Proiectul de lege în cadrul căruia se va examina aşa-zisa Lege 2% mai prevede că municipiul Chişinău va fi scutit de taxa pe valoare adăugată în ceea ce priveşte proiectul de modernizare a principalelor artere, finanţat de BERD. Potrivit lui Ioniţă, asta ar însemna o scutire fiscală de aproape  50 de milioane de lei. Totodată, legea prevede prelungirea cu un a scutirii persoanelor de taxe pentru dobânda depozitelor bancare.