• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 24.09.2014, 17:38 IT
cotidian
2684
La UTM urmează să fie inaugurat un Centru de Excelenţă în IT
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Companiile din domeniul IT îşi vor instrui viitorii angajaţi. S-ar putea întâmpla peste un an, când la Universitatea Tehnică din Moldova va fi deschis un Centru de Excelenţă. Instituţia a fost vizitată, astăzi, de premierul Iurie Leancă, dar şi de reprezentanţii unor companii IT din străinătate. Potrivit autorităţilor, aici, viitorii specialişti vor avea o bibliotecă multimedia, laboratoare şi săli de calculatoare.
Deşi se află încă în construcţie, Centrul de Excelenţă de la UTM a fost vizitat, astăzi, de o delegaţie întreagă de oficiali. Autorităţile susţin că sălile pustii ale instituţiei ar urma să se transforme într-un adevărat furnicar academic peste un an, când vor apărea biblioteci multimedia şi calculatoare noi.
Ion Bostan, rector UTM : «Acest Centru va implica nu doar studenţi şi lectori de la UTM, dar şi din altele, astfel sperăm să devină un hub tehnologic naţional».

Centrul de Excelenţă este construit datorită unui parteneriat între Guvernul moldovean şi USAID. Autorităţile au semnat, astăzi, memorandumul de cooperare în prezenţa studenţilor de la UTM.
Iurie Leancă, prim-ministrul RM: «Avem nevoie de un sector TIC capabil şi suntem cointeresaţi să contribuim la dezvoltarea acestei industrii, la atragerea de investiţii în domeniu».

William Moser, ambasadorul SUA : «Sperăm că odată cu crearea acestui Centru de Excelenţă, numărul de locuri de muncă care sunt asociate industriei TIC va creşte».

Potrivit autorităţilor, studenţii urmează să fie instruiţi în cadrul Centrului chiar de viitorii lor angajatori.
Maia Sandu, ministrul Educaţiei : «Unul din rapoartele UE constată că în 2015, 90 la sută din locurile de muncă vor necesita competenţe digitale, acest lucru este valabil şi pentru RM într-o anumită măsură».
Pavel Filip, ministrul Tehnologiei  Informaţiei: «Suntem martorii unui paradox, ştim că în IT sunt solicitări şi sunt insuficienţi specialişti şi sunt cele mai mari salarii din RM deja i-au depăşit pe cei din domeniul financiar bancar».

Deşi nu ştiu exact ce vor putea învăţa în cadrul Centrului, studenţii spun că abia aşteaptă să fie inaugurat.
Pentru deschiderea acestui Centru, USAID va oferi peste 2 milioane de dolari.
Ştiri similare