• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Marţi, 02.10.2012, 17:18 IT
Сегодня в Молдове
147
Sectorul tehnologiilor informaţionale pe trend ascendent în Moldova
Sursa ştirii: Сегодня в Молдове Sursa imaginii: Сегодня в Молдове
Domeniul Tehnologiilor Informaţionale continuă să înregistreze în Moldova un trend ascendent. Şi asta deoarece dezvoltarea sectorului IT a devenit o prioritate de stat. În acest sens companiile din Moldova nu doar reuşesc să înregistreze profituri substanţiale, ci reuşesc să îşi extindă anual afacerile.
Mai mulţi oficiali au fost prezenţi astăzi la deschiderea sediului nou al unei companii IT din Moldova. Evenimentul este încă un argument că sectorul tehnolgiei informaţionale este în contină creştere. Guvernul a acordat în acest an peste 2000 de burse la specialităţile de profil şi a menţinut faciltăţile fiscale pentru companiile din sector. Premierul a rămas plăcut surprins de atmosfera şi condiţiile de muncă în care activează tinerii specialişti.  Vlad Filat, prim-ministrul RM: - Eu vreau să vă spun că se simte în primul rând o energie pozitivă, deosebită, una pozitivă, care cu certitudine o emanaţi voi, nu edificiul. Până la urmă omul sfinţeste locul şi eu vreau să vă mulţumesc pentru asta şi scriţi acolo undeva jos: Made in Moldova.
Companiile IT din ţară sunt un exemplu de afacere profitabilă şi investiţii de milioane, este de părere ministrul finanţelor. În prezent, acestea oferă servicii inclusiv pentru cele mai mari branduri din lume fie vorba de bănci de nivel global, cluburi de fotbal de prim rang sau centrul naţional de guvernare electronică.
Veaceslav Negruţă, ministrul finanţelor: - Este un model de fapt de construcţie a bussinesului nu numai decât de succes, dar anume a bussinesului ca atare. De aşi creşte angajaţii în universităţile noastre, de a investi în ei, de a le crea condiţiile necesare.
Guvernarea nu îşi pune degeaba speranţele în acest segment. În ultimul an industria tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor s-a ridicat la 10 % PIB. În acelaşi timp, doar domeniul IT în ultima perioadă a înregistrat anual o creştere de aproximativ 50 de procente.
Vasile Nedelciuc, preşedinte companie IT din Moldova: - Chiar din prima zi a angăjării au un salariu nu mai mic decât salariul unui parlamentar. Mai departe depinde de talentul lor, de capacitatea lor de a se afirma. Sunt unii din ei care au salarii foarte bune, încât nu sunt tentaţi să părăsească ţara.
Roman Damian, angajat companie IT: - Situaţia este foarte bună din punctul ăsta de vedere şi nu este motiv de a pleca.
În segmentul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor la moment activează aproximativ 20.000 de oameni. Totodată, numărul companiilor IT din Moldova creşte anual cu 12 procente.
ADRIAN IANOVICI, VITALIE DRĂGĂLIN PENTRU COTIDIAN
 
Ştiri similare