• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 02.02.2017, 21:00 Politic
2702
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu avocata Gabriela Şoronga
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu avocata Gabriela Şoronga
Invitata emisiunii de astăzi a emisiunii ”Interpol” este avocata Gabriela Şoronga, una dintre avocatele pacientelor violate la internatul Psihoneurologic din Bălţi.
(Update 22.28) Sunt nişte fete curajoase şi noi vom încerca să le ajutăm, nuştiu dacă ne va reuşi.

(Update  22.24 ) Am speranţa că după această emisiune se va schimba ceva.

(Update 22.20) Nu există o şcolarizare în privinţa acestor angajaţi. Acest personal nu beneficiază de şcolarizare, ei nu ştiu cum să se comporte. Nu există nici psiholog în internatul psihoneurologic din Bălţi.

(Update 22.18) Avocatul inculpatului Florea a spus că clientul său este impotent. Florea nu a recunoscut vina. O expertiză medicală nu poate confirma un viol, a trecut mult timp. În opinia mea, sunt suficiente probe care să confirme vinovăţia acestui individ.

(Update 22.16) Drepturile femeilor din Moldova sunt scrise doar frumos pe hârtie, dar ele din internat luptă. Ele sună la poliţie, nu se întâmplă ca agresorii să fie pedepsiţi, dar deja este un pas mare, deoarece câţiva ani în urmă ele nici nu ştiau unde să sune.

(Update 22.13) Tare sper ca după această emisiune directoarea şi Ministerul Muncii vor face schimbări tranşante, să fie schimbată directoarea. Aceste plângeri pe care le depunem la poliţie nu rezolvă problema. În fruntea acestui internat trebuie să vină un director care să respecte drepturile omului şi Ministerul Muncii poate să facă ceva. Dar se pare că nu se vrea să se schimbe ceva.

(Update 22.10) Este inacceptabil asemenea lucruri, după acest apel am mai primit un apel de la un pacient şi mi-a spus că directoarea a mers la poliţie şi a plătit o amendă. Şi bărbaţii sunt bătuţi în acest internat.

(Update 21.57) Casa inculpatului se află la zeci de metri de internat şi fetele se întâlnesc zilnic cu el. Judecătorii cunoşteau despre asta, inculpatul a spus unde locuieşte, acest lucru a fost cunoscut şi de aici şi nedumerirea noastră de ce nu a fost inculpat în sala de judecată şi i-au permis să plece. Completul de judecători nu au motivat de ce i-au dat 13 ani de puşcărie şi l-au lăsat să plece şi să fie închis dacă decizia va fi irevocabilă. Noi am contestat cu apel această decizie, noi sperăm să fie de bine. După asta o femeie s-a plâns că inculpatul şi fiul său au încercat să o calce cu maşina.

(Update 21.55) Despre aceste avorturi am aflat în pocesul de judecată că erau duse la maternitatea din Bălţi şi fără consimţământul lor, se făcea avort, indiferent de termen. Ei se foloseau de un ordin de pe timpul sovietic.

(Update 21.52) Chiar dacă noi semnalizăm abuzurile grave din internat oricum starea lucrurilor din internat nu s-a îmbunătăţit. Cred că ar trebui ca Ministerul Muncii să se implice efectiv în aceste probleme ca să corecteze lucrurile în acest internat şi ei pot schimba lucrurile.

(Update 21.51) Nu am observat ceva din partea Ministerului Muncii nici atunci când am sesizat instituţia despre faptul că o persoană a fost internată ilegal. Şi domnul Ion a spus că a sunat la minister să se plângă că sunt bătuţi şi i s-a sugerat să sune la poliţie.

(Update 21.50) Aş fi vrut şi eu să fie cineva de la Ministerul Muncii aici, ei sunt responsabili. Eu cred că ministerul este în stare să schimbe lucrurile prin schimbarea unui director care să respecte drepturile beneficiarilor. Directorul angajează personalul şi îi poate sancţiona, poate chema poliţia. Se poate de schimbat situaţia doar dacă se doreşte de către Ministerul Muncii.

(Update 21.45) Am avut marea speranţă că Lilia Melnic, noua directoare va schimba ceva, dar este doar o aparenţă, nimic nu s-a schimbat.

(Update 21.40) Nu cunosc victima cu Aurica, astăzi am primit această informaţie. Acesta poate fi un nou caz de viol de către infirmieri şi paznicii de la internat. La intrarea în internat este aşa o ”butcă”. Plângerea trebuie să o depună victima. Eu voi merge să văd cine este această femeie. Reiese că în perioada lunii august 2016 s-a întâmplat din nou aşa caz. Admit că aceasa poate fi adevărat, am încredere în declaraţiile acestor oameni. Ori de câte ori au declarat ceva, faptele s-au confirmat. Şi ele nu mint, ele spun totul în detalii. Am fost telefonată ieri seara de la internatul din Bălţi şi mi s-a comunicat că o femeie Marina a fost bătută cu picioarele în burtă, în piept şi femeia plângea că nu ştie cum să mai trăiască în acest internat. Poliţia a fost azi acolo şi femeia a refuzat să mai spună că a fost bătută. Directoarea a ameninţat-o că dacă suflă un cuvânt va fi plasată în blocul 2.

(Update 21.27) Prima dată când am semnalizat că aceşti sanitari îi bat pe beneficiari, în 2014, am ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale. Ei nu investighează cazurile. Nu dau niciun răspuns şi spun că nu sunt probe de infracţiune. Ei sunt ameninţaţi după ce vine poliţia şi despre asta cunoaşte şi directorul internatului. Beneficiarii spun că poliţia vine, pleacă în birou la directoare şi nu se întâmplă nimic mai departe. Nu ştiu ce spune directoarea, dar văd că nu este argumentată neînceperea urmării penale.

(Update 21.21) Când am înregistrat discuţia cu persoanele, ele au dorit ca ele să fie publice ca lumea să ştie ce se întâmplă acolo.

(Update 21.19) Nimic nu s-a schimbat în acest internat, chiar dacă a venit o femeie la conducere, cazurile de violenţă continuă şi acum. Periodic primesc telefoane de la beneficiarii din internat şi le plâng că sunt bătuţi de inferimierii: Vasea şi Sergiu. Surorile medicale le ameninţă că dacă vor avea comportament obraznic vor fi plasaţi în blocul 2. Dacă vor suna la poliţie sau avocaţilor, la fel vor merge în blocul doi. Persoanele pot să plece din acest internat, dar nu au unde să plece şi evident că sunt nevoiţi să trăiască în acest coşmar.

(Update 21.17) El le ameninţa cu plasarea în blocul doi şi cu un preparat care le afecta foarte mult, nu vedeau, nu auzeau. Nu am avut acces în acest bloc, dar fetele spuneau că în acest bloc erau bătute.

(Update 21.15) Nu este un spectacol, în materialele dosarului sunt probe suficiente, sunt expertize psihologice care arată că ele au conştientizat acţiunile de viol împotriva lor. Ele real nu s-au putut opune, fiindcă era medcul care le trata.

(Update 21.14) Cel mai groaznic lucru este că aceste fete deşi s-au plâns de-a lungul anilor, nimeni nu le-a crezut. Lipsa de protecţie deranjează foarte mult, este foarte grav.

(Update 21.12) În timpul procesului, au spus despre asta şi medici, dar instanţa nu a recunoscut, spuneau că sunt bolnave mintal. Apare întrebarea cum poţi să crezi că inventează poveşti, sunt doar 19 medici. Pe parcursul anilor, ele nu s-au plâns doar la administraţia internatului, dar şi la Ministerul Sănătăţii. Acst individ a fost protejat şi a fost dat afară după pronunţarea sentinţei.

(Update 21.09) Prima dată o victimă a depus plângerea cu privire la viol, apoi şi alte victime au depus plângeri. Am intervenit în acest dosar când era pus pe rol, reprezint 6 victime, suntem 3 avocaţi. Muncim la acest dosar fără bani.
 
Cunosc situaţia din acest internatul psihoneurologic din Bălţi. M-am ocupat nu doar de cazurile violurile, dar au fost semnalate mai multe nereguli, sunt fapte groaznice ce se petrece acolo. Am sesizat poliţia, dar nu am avut nicio reacţie ca să deschidă o cauză penală. Totul porneşte de la faptul că încălcările sunt semnalate de persoanele bolnave mintal şi sunt stereotipuri din partea procurorilor. Plângerile sunt depuse, dar ele sunt investigate superficial şi nu se porneşte urmărirea penală. Acolo se fac avorturi, sunt condiţii inumane. Sun tplasate într-un bloc unde nu are nimeni acces, un fel de închisoare.