• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 23.02.2017, 21:00 Politic
5217
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Octavian Ţâcu
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu Octavian Ţâcu
Invitatul emisiunii de astăzi este istoricul Octavian Ţâcu.
(Update 22.31) I-am spus lui Pahomi ca unui bărbat, să-şi ţină limba după dinţi. Dar nu trebuie să inverseze lucrurile. A fost ceva personal, nu în calitate de jurnalist.

(Update 22.29) Voi susţine întotdeauna partidele care susţin democraţia  şi voi fi alături de aceste forţe politice. Aşa cum a fost şi cu PL, iar când acestea vor devia vor fi primul care va arunca cu piatra în ele şi le voi spune că au greşit. Am înţeles cum lucrurile pot fi schimbate.

(Update 22.26) Suntem încă un copil care a avut chinuri grele, un copil din viol. Suntem o societate care are încă de crescut şi depindem de conjunctura externă. Nu avem încă părinţi care să aibă grijă de noi. Şi nu învinuiesc alegătorii de faptul cum votează. Votul omului este unul al speranţei şi vor da votul şi altora şi probabil vor mai greşi şi ei. Vom schimba ceva când vom avea caracter şi curaj care nu ne ajunge la poporul nostru.

(Update 22.22) Dacă Dodon va câştiga şi va încerca să schimbe cursul european, sigur că lumea va ieşi în stradă, mai ales cei care nu se identifică cu preşedintele, un om care este un imperialism rus.

(Update 22.21) Dacă câştigă Dodon alegerile, clar că Moldova va fi federalizată. 

(Update 22.13) Felul cum jucăm fotbal cu Transnistria, este o premiză de a construi ceva. Dar orice proiect se construieşte în jurul unei culturi comune. Cel mai grav este că vorbitorii limbii de stat sunt divizaţi între vorbitori de română şi moldovenească. Sunt mai multe idei de a uni Moldova, dar cu această clasă politică, este imposibil pentru moment de consolidat acest stat.

(Update 22.09) Este greu pentru că Rusia este un protectorat a unor popoare de la noi. Am întrebat de multe ori de ce nu există posibilitatea unei reconcilieri cu Rusia pentru teritoriile fost-sovietice. Este imposibil din considerentul că după 2007, criza din Occident a permis Rusiei să se revanşeze.

(Update 21.57) Clasa politică de la noi nu mai poate fi schimbată, e contaminată. Dar este alternativa unei noi alte clase politice. Şi este simplu, să vină oameni oneşti şi integri.

(Update 21.53) Depopularea este inevitabilă. Polonia, România, la fel. Oamenii aleg alte destinaţii, dar moldovenii se întorc acasă şi lucrurile se vor schimba. La noi se construieşte masiv, iar moldovenii le cumpără. Asta şi pe mine mă încurajează.

(Update 21.49)  Vor exista argmente ca unii oameni implicaţi direct în furtul miliardului vor fi traşi la răspundere, mai ales că sunt jurnalişti de investigaţie care scot la iveală multe informaţii. Noi încă vom prinde timpuri când Moldova va începe să se schimbe. Lucrurile se schimbă rapid.

(Update 21.35) Situaţia în care ne aflăm va dura până la anticipate şi va depinde şi de exterior. Este nevoie de o soliarizare a acelor care au mai rămas. Pentru mine în prezent, cel mai mare pericol este această majoritate parlamentară. Scena următoarelor bătălii vor fi alegerile din 2018 şi socialiştii ar putea să câştige. Asta este regula de joc în condiţiile în care încrederea emanatată de Igor Dodon place oamenilor. Şi problema nue ste că Moldova va scăpa de Plahotniuc cu mâinile lui Sandu, dar cu mâinile Moscovei şi a lui Dodon şi ţara va fi federalizată şi favorabil Transnistriei. Opoziţia are şanse să joace împotriva puterii, dar şi a lui Dodon. Vlad Plahotniuc nu este produs autohton 100%. El este şi produs românesc şi cred că pregăteşte ceva, este o combinaţie cu mulţi bani şi sunt mute interese de a ţine Moldova în starea în care se află. A fost ridicol să credem că furtul miliardului a fost doar în beneficiul băieţilor de aici, sigur că au avut parte de bani şi alţii.

(Update 21.27) Republica Moldova întotdeauna a fost un stat captiv, după Frontul Popular. Şi lucrul acesta a generat captivitate întotdeauna. Acest lucru nu la inventat Plahotniuc. Pe timpul lui Voronin este dramatic şi acum pornirile lui Dodon. Toate acţiunile lui Dodon sunt instataliste. Puterea ar fi trebuie să aibă o reacţie, ce poate Dodon să facă şi ce nu. Al doilea mit este oligarhia. La noi este creptomanie. Oligarhiile sunt făcute creativ, dar la noi e creptomanie. Băieţii de acum au câştigat alegerile ca să aibă acces la resurse.

(Update 21.22) Germania a devenit democrată în 50 de ani după război ca şi Japonia. La fel este şi cu naţiunea. Spaţiul nostru nu a cunoscut democraţie. Ucraina este un spaţiu imens. Ucraina s-a creat ca stat şi naţiune în urma coalizării cu Rusia şi ruşii s-au supărat când Ucraina a ales vectorul european.

(Update 21.19) Cred că cei care au ceva de spus, trebuie să mai aibă răbdare. Oamenii au nevoie de modele. Lucrurile se vor inversa.

(Update 21.15) Trăim într-un context foarte mobil. Nu suntem Iran sau Rusia. Suntem o societate penetrabilă şi în condiţiile în care este Europa şi SUA, o să vină un moment când lucrurile se vor reajusta. Actuala guvernare are un potenţial mai mare acum: Platforma DA şi Maia Sandu pe care au mizat europenii când au fost alegerile. Şi vremurile se schimbă şi politicienii de astăzi se vor schimba într-un ciclu electoral şi vor oameni capabili.

(Update 21.12) Am fost în ipostaza boxerului strâns la perete şi primind pumni. Ne-am născut aici şi avem o misiune. Aici sunt interesele copiilor noştri, sunt interesele ţării faţă de care avem resonsabilităţi. Avem misiunea de europenizarea ţării.

La mine toate lucrurile s-au întâmplat la timpul lor. În politică când va fi timpul, atunci. Au existat multe propuneri, chiar în campania electorală, dar am crezut că nu sunt încă pregătit. Trebuie să facem diferenţă între traseism politic şi politician cu bună intenţie. Traseism politic este când vrei beneficii, dar buna intenţie este altceva. Şi din păcate, mulţi intelectuali cad în plasă. Pentru mine fncţia de ministru şi consilier în alegeri care le-am câştigat, mai degrabă au fost probleme decât beneficii. Funcţia de ministru mi-a adus două dosare şi avocatul m-a ajutat fără niciun ban. Niciiodată în spaţiul politic niciun ministru nu a ieşit să pună despre corupţia din sistem. Lui Iurie Leancă îi sunt recunoscător că am aflat toată mizeria politică. Leancă a avut scopul principal de a distruge PLDM şi să rupă consilierii. Şi după asta este sindromul prezervativului. Pentru a-ţi da seama de partide, este principal să cunoşti oamenii din partid, fluxurile financiare şi legătura cu Plahotniuc. În PL dacă rămâneam mulţi oameni aveau de suferit. Unul din reprezentanţii din minister a migrat la PD.