• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 22.12.2016, 21:00 Politic
3851
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu preşedintele PAS, Maia Sandu
LIVE TEXT ”INTERPOL” cu preşedintele PAS, Maia Sandu
Invitata ediţiei ”Interpol” din această seară este preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.
(Update 22.29) La mulţi ani şi multă sănătate lor şi apropiaţilor lor. Să aibă încredere în forţele proprii, să fie mai înţelegători, nu putem conta prea mult pe stat şi să avem grijă unul de altul. Să nu renunţăm şi să nu plecăm.

(Update 22.28) Nu cred că Dodon poate să facă lucrurile pe care mi le-aş dori, dar am un mesaj pentru alegătorii lui să fie vigilenţi şi să înţeleagă ce se întâmplă în ţară şi să nu creadă că ce aşteptă se va realiza. Să fie vigilenţi.

(Update 22.27) Cazul de la Bălţi este condamnabil, dar nu am reuşit să facem tot ce ne-am dorit în campania electorală. Poziţia mea este clară, eu contest.

(Update 22.25) Mi se pare firesc ca după o campanie epuizantă să facem o pauză, să vedem ce se întâmplă şi am contestat.

(Update 22.21) În această campanie am fi reuşit dacă nu era fraudarea şi credem că în următoarea campanie vom reuşi, dacă vom fi mai mulţi. Trebuie să consolidăm echipa, să avem echipe în fiecare localitate şi fără TV este greu, dar vom încerca de la uşă la uşă şi am multe de învăţat din această campanie. Aceste alegeri au fost fraudate şi noi am cerut instituţiilor să ne spună ce s-a întâmplat. Oricum Dodon nue ra să numească un procuror general independent.

(Update 22.19) Vom încerca să lucrăm mai activ cu diaspora, vom veni cu propuneri pentru ei. Contăm pentru că sunt o forţă foarte mare de speranţă.

(Update 22.17) Sunt oameni care sunt şantajaţi şi sunt oameni care le plac banii cu care sunt răsplătiţi de putere, asta există în fiecare instituţe. Dar în fiecare instituţie poţi găsi 30% din oameni care să vrea o schimbare. Contez foarte mult că vom reuşi să aducem oameni din diaspora şi am văzut în alegeri că îi putem aduce acasă.

(Update 22.11) Lucrurile s-au complicat în RM, situaţia a devenit mai proastă pentru noi toţi. Pe mine m-au sunat oameni după alegeri şi mi-au spus că ei pleacă şi sunt tineri care ar putea să contribuie la PIB. Autorităţile sunt eficiente atunci când le convine lor şi în detrimentul nostru şi sunt încercări de a mima o reformă sau alta. Unii oameni implicaţi în scheme de corupţie au ajuns la închisoare şi nu pentru că sistemul luptă cu corupţia, dar se face pentru a elimina concurenţii. Şi nu vedem o finalitate în cazurile cu cei arestaţi, se face un târg şi toţi scapă basma curată.

(Update 22.08) Pe noi ne-a surprins constatarea de la Promo-Lex că cică noi nu am inclus finanţarea pentru voluntari, dar de asta şi sunt voluntari, ei nu se plătesc. Şi asta e greu de constatat cât am fi putut achita oamenii dacă erau angajaţi. Avem partide care sunt finanţate din off-shore şi asta nu înseamnă nimic, iar noi trebuia să prezentăm suma pentru voluntari. Şi mai sunt şi corturile pe care le-am închiriat şi mi se pare o constatare extremă din partea celor de la Promo-Lex. Noi lunar facem transparenţa cheltuielilor partidului nostru, ceea ce nu face niciun partid.

(Update 21.57) Pentru mine un semnal clar şi pozitiv a fost această mobilizare, mai ales că am avut resurse puţine. Oamenii au făcut-o pentru că cred în schimbare, oamenii votează corect, faptul că am fost furaţi este o altă problemă. Dar că trebuie să ne protejăm votul. Trebuie să avem oameni activi care să meargă să vorbească cu oamenii din sate ca să le explice cum stau lucrurile. Am promis că vom veni cu o publicaţie unde le vom explica ce înseamnă reforma în pensii, ceea ce nu a făcut guvernarea. În urma acestei reforme se va reduce pensia pentru persoanele cu dizabilităţi şi asta este doar o parte.

(Update 21.52) Problema este mai adâncă decât ne-am imaginat noi, vorbim de gradul de control al instituţiilor statului de o persoană. Şi aici vorbim chiar de votul din stânga Nistrului. Dacă până acum, instituţiile de acolo nu permiteau acces, în această campanie au fost aduşi organizat la urne votanţii şi au fost plătiţi ca să voteze într-un anumit mod. Este clar că nu avem instituţii ale statului, gradul de control al instituţiilor este destul de mare. El le consolidase destul de mult, instituţiile statului erau controlate deja de mult. Dacă până acum mai erau oameni care se opuneau regimului, acum, după ce a venit Dodon la putere, aceşti oameni au dat mâinile jos. Asta descurajează şi oamenii pleacă. Şi acum depinde de noi dacă vrem să ne păstrăm speranţa, sau dacă vrem să renunţăm şi să plecăm. Aici depinde de partidele din opoziţie, dar şi de fiecare cetăţean în parte.

(Update 21.49) Un sistem mixt electoral pentru partidul meu ar complica lucrurile. Când la nivel local sunt mai puţini oameni care ar putea să se expună, va fi mai complicat. Acolo sunt agenţi economici care nu au voie să se expună deoarece sunt supuşi riscurile şi cine rămâne, pensionarii. Şi asta este o problemă. Partidele de la guvernare este avantajat de un asemenea sistem şi vom aloca resurse în localităţi ca să aate un lider ca un manager bun şi oamenii se vor prinde la ideea că e bine ca în Parlament să fie un lider de-al lor. Şi vom încerca să explicăm oamenilor că este un risc ca să fie implementat sistemul mixt.

(Update 21.46) E prea devreme să spunem, nu ştiu în ce condiţii se vor desfăşura alegerile. O să conlucrăm cu PPDA, aşa cum am făcut-o în această campanie, dar vom vedea formula. Vom face nişte calcule matematice să vedem. Un asemenea lucru nu trebuie să-l admit doar eu, eu sunt într-un partid şi vom decide la partid. Admit să mergem cu PPDA dacă obiectivele noastre sunt comune, dar este prematur să vorbim. În campania prezidenţială a fost o situaţie şi ţin să mulţumesc PPDA-lui pentru sprijinul acordat.

(Update 21.43) O să facem tot ce o să putem. Colegii mei au lucrat pe gratis şi nu poţi să le ceri să lucreze pe normă deplină încă doi ani, din moment ce au de achitat tarife. Iar dacă ai bani, îţi poţi permite să angajeze câţiva oameni să facă nişte analize, să mergem în localităţi, dar asta în funcţie de banii pe care îi vom avea.

(Update 21.37) Dacă nu crede în donaţii, îmi pare rău. Cred că suntem primul partid politic care ne finanţăm din donaţii adevărate. Până acum am avut 750 de donatori generali, asta înseamnă că oamenii donează sume mici, sunt şi 20 de lei şi 100 de lei. Oamenii aleg să doneze din puţinul pe care îl au. În campanie am avut mai puţine donaţii în primul tur, în al doilea, mai mult. În primul tur am avut pe cont doar 4 mii de lei. Chiar dacă ne străduim să cheltuim puţin, oricum este nevoie de bani. Şi nu m-am îmbogăţit în această perioadă. De când am venit în RM, economiile mele s-au înjumătăţit. Şi legea spune că partidele sunt finanţate de la stat. Şi este vorba de 40 mln. lei, ori nu toate partidele vrem să fie finanţate. Acum vom cere autorităţilor să schimbe această lege şi nu vedem de ce noi nu putem să fim compensaţi pentru acest efort făcut în campania prezidenţială.

(Update 21.29) Dodon face campanie demult, iar noi am început în acest an şi oamenii au lucrat gratis în această campanie şi zi şi noapte. Până la următoarele alegeri vom munci la fel de mult ca să ajungem în toate localităţile.
 
(Update 21.27) Această campanie nu poate numită zonă de confort. Nu a reuşit să ajungem peste tot, sunt multe localităţi. Dar până în 2018 vom ajunge în toată ţara. Şi vom avea mai mulţi lideri cu care vom merge prin ţară. Este unica modalitate să combatem minciuna.

(Update 21.23) Am văzut în această campanie nu are rost. Faptul că au venit mulţi oameni să mă susţină, asta înseamnă că oamenii sunt supăraţi şi nu acceptă. Guvernarea vrea ca multe nereguli să devină normalitate. Dar cu ele trebuie de luptat, jurnaliştii scriu multe investigaţii, dar nu se întâmplă nimic. Dar acest comportament nu poate fi acceptat de primari. Mulţi au aderat la PD, dar eu nu cred că unui primar îi place ca cineva să-i spună ce să facă, ori asta trezeşte antipatie. Acum trebuie să facem ca oamenii să înţeleagă că Dodon nu este omul care va lupta cu Plahotniuc, sau că va scoate instituţiile statului din captivitate.

(Update 21.17) Am învăţat din această campanie, am făcut calcule şi estimări că noi am câştigat alegerile, doar că diferenţa nu a fost atât de mare ca să învingem. Acum avem nevoie de presă independentă şi propun ca să fie susţinute, avem nevoie acum de asta. E clar că ambasadorii nu vor face ordine în acest domeniu, însă e clar că presa se află în dificultate şi presa liberă trebuie să aibă posibilitate să obţină granturi. RM are nevoie de un plan de oligarhizare şi presa independentă trebuie să se implice. Să fie discuţii cu societatea civilă. M-a susţinut multă lume în campania electorală şi acum sunt intimidaţi, cu dosare.
 
(Update 21.15) Partenerii de dezvoltare se uită la lucruri încomparaţie cu alte ţări şi ei pot spune că nu este atât de greu. Cred că pentru noi este important să înţelege că schimbările nu vor fi rapid. Dacă nu ave o guvernare responsabilă, nu putem conta pe partenerii de dezvoltare. Ei vin cu propuneri, nimic mai mult, pentr că nu vor un colaps în Moldova. Pe noi ne costă stabilitatea, ordinea de acasă trebuie să o facem noi.

(Update 21.10) Toată lumea spunea că Harunjen este o persoană loială lui Plahotniuc şi nue ste greu să ghicim ce persoane sunt aprobate în funcţie. Acum vedem şi legea care liberalizează capitalul. Au venit şi declaraţii din partea europenilor, dar trebuia să vină mai devreme, deoarece riscam ca această lege să fie aprobată foarte rapid. Şi putem spune că guvernarea nu este transparentă, ei nu ne spun ce beneficii vom avea de la unele proiecte de legi. Şi partenerii trebuie să ne spună şi nouă ce beneficii vom avea de la reforma de pensii, dacă este tocmai aşa cum s-a solicitat de la partenerii externi. Să vedem ce calcule vor fi la pensii, sunt nişte lucruri care nu sunt clare. Se majorează vârsta de pensionare, dar nu este clar cât va creşte pensia.

(Update 21.07) Cei care nu sunt cetăţeni ai RM au poate aşteptări mai mici decât noi că plătim pentr o guvernare proastă. Dar că există decalaj între opinia unor ambasadori şi opinia societăţii civile, tocmai pentru asta am mers la partenerii de dezvoltare ca să avem o discuţie pe lună să ne explice ce se întâmplă în sistemul bancar. Faptul că s-au lichidat 3 bănci, nu înseamnă că sunt reforme. Nu a răspuns încă nimeni la apel, dar urmează să le trimitem scrisori. Vorbesc de FMI, Banca Mondială, şi poate unii ambasadori. Ei trimit bani pentru reforma justiţiei care este importantă pentru noi şi a fost ales un procuror care nu poate să implementeze reforme.
 
(Update 21.04) Nu înseamnă nimic deosebit învestirea lui Dodon. Este clar că în această ţară nu avem instituţii care să ne reprezinte pe noi şi pe oameni. În această campanie am măsurat şi sprijinul pentru partide. Acum, guvernarea s-a ales cu un preşedinte pe care l-au vrut prin ilegalităţi. De acum, nu va exista o instituţie care să protejeze interesele cetăţeanului, dar Dodon, spre deosebire de Timofti, va fi un preşedinte vocal, dar va instiriza societatea şi nu va pune pe tapet interesele noastre.

Am mers la toate instituţiile cu plângeri privind alegerea lui Dodon.

A fost o pauză până la decizia Curţii şi ne-am întors la lucru.