• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Luni, 12.05.2014, 17:47 Social
Cotidian
651
Caravana ”Europa pentru fiecare” a adunat sute de oameni la Chişinău
Sursa ştirii: Cotidian Sursa imaginii: Cotidian
”Voi mai putea lucra în Rusia după liberalizarea regimului de vize cu UE?" sau ”Ce se va întâmpla dacă va creşte tensiunea dintre Chişinău şi Tiraspol?". Acestea au fost cele mai frecvente întrebări acordate de cetăţenii care au vizitat corturile ”Caravanei Europa pentru fiecare”, poposită de această dată la Chişinău.
Cu ocazia Zilei Europei, cortul caravanei a fost instalat în “Oraşul European” din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Experţii caravanei au oferit sutelor de trecători ghidul pentru libera circulaţie în UE, broşuri cu cele mai răspândite mituri privind Acordul de Asociere şi Liber Schimb şi consultaţii la temă.
 
Potrivit organizatorilor, cel mai des, oamenii au întrebat dacă se vor schimba standardele de viaţă după semnarea tratatului de asociere cu Europa.
 
Andrei Stoiciu, Responsabilul pentru comunicare al Proiectului: «Mai aproape de Europa nu înseamnă mai departe de Rusia sau nu înseamnă să ne stricm relaţiile tradiţionale cu vecinii noştri. Oamenii vin cu întrebări concrete – e adevărat că nu o să mai pot să tai porcul dacă intrăm în UE, e adevărat că nu o să mai pot să fac vin de casă? E adevărat că o să ne schimbe cucile în cimitire? Le spunem astea sunt poveşti. N UE sunt multe ţări ortodoxe, cum e România, tradiţiile Moldovei nu sunt afectate dacă ne apropiem de UE».
 
Caravana “Europa pentru Fiecare” este un proiect de asisenţă tehnică finanţat de UE pentru Biroul de Reintegrare al R. Moldova. Caravana se va desfăşura în 16 multe localităţi din ţară. În cadrul caravanei sunt rulate şi 5 spoturi de informare despre integrarea europeană şi acţiunile întreprinse cu privire la reintegrarea Transnistriei.  Proiectul a demarat pe 30 aprilie în oraşul Cahul. Pe 17 mai, caravana “Europa pentru Fiecare” va informa cetăţenii oraşului Comrat.
 
NATALIA SARIOGLO, ALEXANDRU BOTNARI, VITALIE DRĂGĂLIN, PENTRU COTIDIAN