• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Miercuri, 04.02.2015, 17:30 Social
cotidian
3658
Mii de oameni depistaţi cu cancer luptă zi de zi cu viaţa
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Anual, în jur de 12 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer. Doar în 2013, în Moldova, peste 8 mii de pacienţi au fost luaţi la evidenţă cu maladii oncologice. Din fericire, datorită modernizării medicinei, o parte din ei reuşesc să învingă această boală. Astăzi, în lume este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.
Fiecare bolnav de cancer are propria sa poveste, însă toţi îşi doresc acelaşi lucru, să trăiască. Drama Ianei, această tânără de 27 de ani, a început acum câţiva ani, când a fost operată de cancer ovarian. Intervenţia a fost una de succes, testele au ieşit pozitive, astfel că, timp de cinci ani, fata şi-a continuat viaţa liniştită. O nouă lovitură însă a primit-o anul trecut. De această dată, mult mai gravă.
 
Iana Pahopol: «Canceromatoză peritonială. Ce înseamnă aceasta? Toate organele din abdomen sunt tapetate de o foiţă, care se numeşte peritoneu. Şi celulele cancerogene au tapetat toată foiţa aceasta. Cu metastaze care au ajuns până în plămâni».
 
După mai multe şedinţe de chimio-terapie care nu au dat rezultate, medicii de la noi au sfătuit-o pe Iana să meargă în Israel să încerce să-şi salveze viaţa. Şi acolo a trebuit să facă multe tratamente până când doctorii să îi dea vestea cea mare, cancerul a ajuns să fie operabil. Doar că până atunci, tânăra trebuie să facă rost de o sumă mult prea peste posibilităţile familiei ei.

Iana Pahopol: «143 de mii de dolari. Pentru un om obişnuit este o sumă foarte mare».
 
Dacă până acum două luni Iana încerca să câştige şi ea ceva bani, muncind, acum nu mai are putere nici măcar să iasă la plimbare.
 
Iana Pahopol: «Acum sunt limitată. Nu ştiu cum poate să fie explicată mentalitatea unui om bolnav oncologic. Tu ştii că tu poţi muri, dar tu trebuie să ai credinţă că tu nu vei fi aceeea. Că tu trebuie să treci peste asta. Şi să fii o luptătoare şi să lupţi pentru toţi: pentru tine, pentru prietenii tăi, pentru familia ta, pentru toţi».
 
Cei care îşi doresc să o ajute pe Iana să învigă lupta cu cancerul, pot face o donaţie la următoarele rechizite bancare:  
 
ÎN LEI:
BENEFICIAR: PAHOPOL IANA
COD SWIFT: VICBMD2X500
NR CONT: 22333000000032
 
ÎN EURO:
BENEFICIAR: PAHOPOL IANA
COD SWIFT: VICBMD2X
NR CONT: MD82VI022333000000016
 
ÎN DOLARI:
BENEFICIAR: PAHOPOL IANA
COD SWIFT: VICBMD2X
NR CONT: MD47VI022333000000006