• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Joi, 24.12.2015, 22:38 Social
TV7
4834
Moldoveni care au cucerit lumea
Moldoveni care au cucerit lumea
Sursa ştirii: TV7 Sursa imaginii: TV7
În pofida faptului că Moldova este o ţară mică, faima moldovenilor a ajuns în toate colţurile lumii, începând cu crearea celor mai mari case de cinematografie din lume, până la furtul secretului privind bomba atomică. Dezvăluirile au fost făcute de către publicistul Denis Roşca, în cadrul emisiunii ”Interpol” de la TV7.
Denis Roşca scrie în cartea sa întitulată ”Cartea de Aur” şi care urmează să ajungă în librării în luna august, despre 1.800 de personalităţi notorii, care au rădăcini din Moldova şi care au contribuit la dezvoltarea multor domenii peste hotare. ”Trebuie să recunosc că în timp ce am scris această carte am cunoscut biografii destul de interesante. Pot să vă spun că moldovenii sunt cunoscuţi în toate colţurile lumii prin invenţiile pe care le-au făcut. Spre exemplu, emigranţii moldoveni au luat parte la proiectare de avioane de model ”Boeing 707” automobile ”Ferrari”, măşti anti-gaz. De asemenea, oamenii noştri au contribuit şi la dezvoltarea medicinei. Creatorul cardiogramei la inimă este din oraşul Leova, vaccinul contra holeră a fost dezvoltat de un moldovean din Floreşti”. 

Autorul cărţii mai afirmă că faima moldovenilor a ajuns peste hotare şi în alte domenii, cum ar fi cinematografia şi scenarişti de filme. ”Trei dintre cele patru companii cele mai mari de filme din lume sunt fondate de persoane care au rădăcini din Moldova, din Otaci. Iar filmele lui Marilyn Monroe au fost scrise de un scenarist care la fel era din Moldova. Spre exemplu, camera video de model ”Polaroid” a fost creată de un conaţional din Soroca”.

Pe de altă parte, Denis Roşca afirmă că deşi cei mai mulţi moldoveni s-au realizat peste hotare, publicistul spune că nu are de gând să plece din ţară. Totodată, Roşca este de părere că pentru a schimba mentalitatea moldovenilor şi a realiza lucruri frumoase în ţară, este nevoie ca fiecare persoană să caute soluţii în domeniul său de activitate şi să-şi creeze condiţii pentru a trăi mai bine.