• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Vineri, 03.04.2015, 17:35 Social
cotidian
1146
„Moldsilva” va instala camere de supraveghere în păduri
Sursa ştirii: cotidian
Camerele de supraveghere vor ajunge şi în pădure. Cel puţin asta îşi doreşte directorul “Moldsilva”, Iurie Apostolachi, care a declarat că doar aşa ar putea opri tăierile ilicite. Nemulţumit că anul trecut au fost tăiaţi ilegal 2.700 de metri cubi de lemn, autorităţile au decis că vor să combată fenomenul şi să implice toate organele de control.
Numai anul trecut, potrivit directorului “Moldsilva”, din cauza defrişărilor ilegale, statul a fost prejudiciat cu 600 de mii de lei. Îmbucurător este că faptaşii au fost prinşi şi au fost restituite 85 la sută din pierderi. Pentru a combate fenomenul, silvicultorii propun şi alte metode de control.
 
O altă îngrijorare pentru silvicultori este consumul de lemn.
 
În aceste condiţii, autorităţile îşi propun ca până la finele anului să fie stopate toate tăierile de stejar. De asemenea, pe parcursul anilor 2008-2012, au fost date în arendă păduri pe o suprafaţă de peste 8 mii de hectare. Potrivit lui Apostolachi, cu regret, deseori sub masca arendei, pe unele terenuri au apărut case sau cabane pentru odihnă, iar din acest motiv, autorităţile au decis ca din 2012 să nu mai dea în arendă păduri.
 
Acum Moldsilva lucrează la un nou regulament cu privire la arenda pădurilor în scopuri de gospodărire cinegetică sau de recreere şi urmează să-l propună pentru aprobare Guvernului, în cel mult 3 luni.