• În conţinut
  • În titluri
Interval timp
Vineri, 29.08.2014, 17:37 Social
cotidian
1636
Un grup de copii din Moldova a monitorizat respectarea drepturilor semenilor lor
Sursa ştirii: cotidian Sursa imaginii: cotidian
Încălcarea dreptului la educaţie, la medicină şi accesul liber la alcool, tutun şi substanţe interzise. Acestea sunt cele mai des încălcate drepturi ale minorilor, potrivit unor sondaje realizate tot de copii. Informaţiile vor face parte din raportul ţării noastre pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, care se elaborează o dată la 5 ani.
25 de copii din 10 raioane ale ţării au monitorizat pe parcursul mai multor luni cum sunt respectate drepturile semenilor lor. În cadrul unui grup de lucru, tema lor pentru acasă era să intervieveze alţi copii, din localitatea lor, ce probleme şi neajunsuri au.
Printre observaţiile copiilor s-au mai regăsit şi discriminarea unor anumite grupuri de minori sau exploatarea prin muncă.
Expertul în comunicare şi drepturile copilului, Iosif Moldovanu, a interacţionat zi de zi cu participanţii din cadrul proiectului şi spune că s-a străduit să îi aleagă din diferite medii sociale, diferite etnii şi confesiuni religioase, pentru a avea un grup cât mai reprezentativ.
Iosif Moldovanu, expert drepturile copilului: «Lucrăm cu comunităţi în care avem copii de etnie romă sau unde sunt copii cu dizabilităţi. Şcoala nu îi pregăteşte pe aceşti copii să iasă în faţă, să iasă să vorbească în public, evident că ei întâlnesc aceste blocaje, aţi observat că nici nu au vrut să vorbească în sală, din frică de a nu fi stigmatizaţi».
În anul 2015, Guvernul urmează să prezinte următorul raport periodic. Pe lângă informaţiile Guvernului, comitetul examinează şi un raport prezentat de societatea civilă.
Claudia Danii, coordonator proiect: «Comitetul încurajează ţările să depună şi un alt raport, unul alternativ al organizaţiilor neguvernamentale, din care face parte şi raportul copiilor. Este important atât pentru guvernul nostru, cât şi pentru comitetul pentru drepturile copilului să audă vocea copiilor, să cunoască de la ei cu ce probleme se confruntă».
În cadrul grupului de lucru, au fost intervievaţi peste 500 de copii.